Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fórum

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A vagyonőri kiegészítő vizsga!

Lore,2014.05.18 09:42

Ha jól tudom ez a rendelet van most ezzel kapcsolatban....

A kiegészítő vizsga A vizsga az alkalmazás feltétele: 2014. június 1-jétől a vagyonőr csak az eredményes vizsgát igazoló tanúsítványa birtokában (vagy a mentességigazolással) dolgozhat.Az új vizsga nem kötelező azok részére tehát a vizsga alóli mentesítést kap a BM rendelet 5. számú mellékletében szereplő szakképesítéssel rendelkezők kaphatnak akik még 2013. szeptember 1-jét követően indult szakképzés során megszerzett személy- és
vagyonőr, valamint közterület-felügyelő szakképesítéssel rendelkeznek.A mentességre jogosultaknak az úgynevezett Kiegészítő vizsga számukra csak 5 év múlva lesz esedékes.

Győr

Attila,2014.05.05 09:39

Kedves Zoltán!A következő problémákkal fordulok önhöz!Az első a kötelező továbbképzéssel kapcsolatos.A cég ahol dolgozom,beregisztrálta a dolgozóit a vagyonőri vizsgára.Vizsga időpontja Május13.A cég a vizsgapénzt egy összegbe kívánja levonni a fizetésünkből,na már most,ha esetleg eltörlik a vagyonőri vizsgát,mi a biztosíték arra,hogy visszakapjuk a befizetett összeget?Megjegyzem tanfolyamra nem jártunk,ellenben a területi igazgató most hozta ki a tankönyvet,(ami jó vaskos)hogy tanuljuk meg egy hét alatt!Ez egyszerűen fizikailag képtelenség!Kérdem mi a tanácsa?Másik:Közeleg az adóbevallás határideje,egy munkaerő közvetítő cégnél voltunk papíron,de a cég egyik pillanatról a másikra eltűnt,a cég akit előbb írtam ugyan leigazolt 3 hónapot,de a fennmaradó 9 hónapról egyszerűen nincs igazolás.Tehát a könyvelőm,csak 3 hónapról tud bevallást készíteni.A cég vezetői nyomatékosították,nehogy őket ebbe belekeverjük,mert nyílvánvaló az alvállalkozói láncolat...Kérdem én,ha csak 3hónapról lesz bevallás,akkor szinte biztos,hogy a nav be fog hívni,és így viszont elkerűlhetetlen hogy ne derüljön ki az alvállalkozói láncolat,én meg amúgy sem akarok hazudni,csak azért mert ők lopják a pénzt,na meg nekem is bajom lehet belőle!Mit tegyek?Várom megtisztelő válaszát!

Re: Győr

FVSZ,2014.05.05 12:38

Kedves Attila!
Mivel nem lesz kormányváltás, így a kötelező továbbképzésben sem lesz egyhamar változás. A munkabérből való levonás törvénytelen, mert sérti a munkabér védelmét.
Az adóbevallással kapcsolatban azt tudom javasolni, hogy tegyen feljelentést a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál, részletes információkkal, és bizonyítékokkal. Ha tudja bizonyítani a színlelt szerződéses bújtatott munkaviszonyt, akkor még nincs veszve semmi se. Ha Ön közérdekű bejelentést tesz, akkor semmilyen hátránya nem származhat belőle, ez egy súlyos tévhit, mellyel előszeretettel ijesztgetik a tudatlan embereket. Magánemberként számos bejelentést tettem én is, és soha nem volt belőle problémám. Az adatainak kezelését kérje zártan, és minél több olyan cmet adjon meg, ahol a cég emberei dolgoztatnak. A munkabér kifizetésről, a munkába való felvételről is minél több információt adjon meg, majd mind a Munkaügyi Felügyeletnél, mind az Adó Hivatalnál megteheti a bejelentést. Ha akarja, akkor mi is eljárhatunk Ön helyett, de ehhez tagnak kell lennie. Nem szabad teret engedni a kizsákmányolásnak soha!

Re: Re: Győr

Attila,2014.05.05 14:57

Kedves Zoltán!Köszönöm a gyors választ,annyit még hozzáfűznék,hogy a lelépett cég helyett,most van egy másik un.munkaerőközvetítő,egy harmadik cég ruháját viselem,miközben a harmadik cég vezetői is ellenőrzési jogkörrel bírnak,ők adják a szolg naplót,járőrnaplót stb,ha jönnek ellenőrizni,soha nem írnak be a szolg.naplóba,de ugyanakkor a szolg.szabályzatot is ők adják ki.A hibát ott követték el,hogy aláírták,miközben semmilyen formában nem szerepelnek abba a cégbe,akiknek a ruháját hordjuk!Még arra is ügyelnek,hogy ne szolg.autóval ellenőrizzenek,hanem civillel,nehogy megbukjanak!Magyarán mint egy szellem vállalkozás vannak ott!Minden le van videózva,fotózva,és mint írtam, a szolg.szabályzatot ők írták alá,tehát bizonyítható a jelenlétük!Arról már ne is beszéljünk,hogy pótlékokat nem fizetnek,pihenő időt nem biztosítanak,de ha bóbiskolás van,pénzlevonás..a fizetett szabiról már nem is beszélek...Várom megtisztelő válaszát!Köszönettel

Re: Re: Re: Győr

FVSZ,2014.05.06 18:54

Ha gondolja, akkor e-mailben keressen fel, és a részleteket is megbeszéljük: fvsz@gmail.hu, vagy telefonon hívjon fel, hogy a részleteket megbeszéljük.

Re: Re: Re: Re: Győr

Attila,2014.05.06 21:32

Kedves Zoltán!Rendben,fel fogom hívni rövidesen.Köszönettel

cikk

Attila,2014.05.05 20:06

Tisztelt Elnök úr!A mai megyei napilapban (Kisalföld)megjelent egy cikk,amit a kötelező továbbképzéssel kapcsolatban nyilatkozott a Megyei Kamarai Elnök,el lehet olvasni online.Felháborító.Ennyi a véleményem.

kérés

Elnök,2014.04.21 12:55

Segítsétek a munkánkat adótok 1% al. 18330838-1-02

fvsz elnök

Elnök,2014.04.21 12:53

Segítsétek a munkánkat adótok 1% al. 18330838-1-02

Javaslat

FVSZ,2014.03.31 13:55

A legjobb tanács, amivel mindenkit eltudunk látni, hogy ne vállaljon egyéni vállalkozóként semmilyen munkát a vagyonvédelemben a saját érdekében.

vállalkozás II.

H.I.,2014.03.27 02:41

Tisztelt Szakszervezet,Tisztelt Válaszadó!

Kényszer vállalkozóként (KATA) tevékenykedem. A fővállalkozó 710 ft + áfa -ért vállalta az őrzést, ebből nekem 600 ft-ír fizet. Havonta kb. 300 órát dolgozom,(recepció,szondáztatás,dolgozók ki-be léptetése,áruforgalom ellenőrzése,kamerás megfigyelés) könnyű kiszámolni, hogy nevetségesen, már-már megalázóan kevés bérért. / 300x600=180.000 ,ebből lejön a KATA,50.000 valamint az iparűzési adó, ami havi kb. 4.000 ft. Így tehát marad 126.000 ,ebből még lekell vonni az utazási költséget, ami havonta kb.10-12.000 ft. Tehát marad kb.115.000 ft, 300 óráért! Ezzel kapcsolatos kérdésem: Ilyen foglalkoztatásnál nincs meghatározva bérminimum?

Minap hallottam a hirekben, hogy az Országgyűlés az utolsó plenáris ülésén megszavazott egy a vagyonvédelmi cégek kötelező minimális vállalási áráról szóló határozatot, mely szerint Április 1-től kb.1200 ft/ óra alatt nem vállalható el a munka.(pontos összeget ezen a héten kell megállapítania a Belügyminisztériumnak)
Ezek szerint, jövő hónaptól felkell(ene) emelni az órabért. Engem, mint alvállalkozót, ez, hogyan érint? (van 2-2 fő bejelentett munkavállaló és napi bejelentéses alkalmi munkavállaló. nekik 450 ft az órabérük)
A két kérdésre adott válaszon kívül, még eltudna látni némi jó tanáccsal is?

Előre is köszönöm!

Re: vállalkozás II.

FVSZ,2014.03.28 17:13

Tisztelt Kolléga!

Az egyéni vállalkozókra nem terjed ki a bérminimum, gyakorlatilag 10.000 Ft-ért is dolgozhat havi 300 órákat, ha aláírja a megbízási szerződést a fővállalkozóval. Az egyéni vállalkozó nem számít munkavállalónak, így még a szakszervezet se tudja érdemben segíteni, ha csak nem lehet bizonyítani a színlelt szerződéses leplezett foglalkoztatást. Az egyéni vállalkozók még a Munkaügyi Bíróságra se mehetnek, legfeljebb a Polgári jogi Bíróságra, mert jelen esetben nem az Mt., hanem a Ptk. az irányadó. A minimális rezsi óradíj arra vonatkozik, hogy a szolgáltatást megrendelő legalább azt az összeget köteles kifizetni a megbízott vállalkozásnak, amit a BM rendeletben meghatároz. Elvileg minden alapvető költséget, adót, pótlékokat tartalmaz ez az összeg, így nem lesz indokolt, hogy fantom alvállalkozásokkal/illegális munkaerő-kölcsönzésekkel, vagy egyéni vállalkozókkal oldják meg a haszonszerzést, hanem saját alkalmazásba éri meg felvenni a munkavállalókat. Hangsúlyozzuk, hogy az egyéni vállalkozókra nem terjed ki a munkajog, mert nem munkavállalók.

vállalkozás

Zsolt,2014.03.24 14:29

Tisztelt Szakszervezet!
KATA-s vagyonőr vállalkozó vagyok lassan fél éve. A korábbi munkáltatóm ajánlatával élve vállalkoztam, és továbbra is ugyan azon a helyen dolgozom. Az NAV azóta többször ellenőrzött, és mindig el is marasztalt a rejtett foglalkoztatás tényének megállapítása miatt. Nem fogadnak el semmilyen igazolást tőlem, mivel egyiket sem tartják megdönthetetlennek. A kérdésem az lenne hogy miként tudnám egyértelműen bizonyítani a hivatalnak hogy nem vagyok rejtett munkavállaló?

Re: vállalkozás

FVSZ,2014.03.26 17:25

Kedves Zsolt!
A NAV, az NMH, és a Bíróság minden esetben hivatalból vizsgálja a színlelt szerződéssel való leplezett foglalkoztatást, mivel jól ismerik a szokásokat, és a vizsgálatok alkalmával, bizonyítási eljárást kell lefolytatniuk, ami nagyon szigorú. Gyakorlatilag sehogy se lehet bizonyítani azt, hogy Ön valóban színlelt szerződéssel van foglalkoztatva, mivel a vagyonvédelemben ez legfeljebb akkor alkalmazható normális esetben, ha a szolgáltatást megrendelő közvetlenül Önnel kötne szerződést az őrzés-védelemre. A fővállalkozó - alvállalkozó - egyéni vállalkozó, vagy munkaerő kölcsönző típusú szerződések a legtöbb esetben színleltek, és a 7001/2005. (MK 170.) FMM-PM együttes irányelve egyértelművé teszi, hogy a munkaviszonynak mik a részletes körülményei, benne jogerős bírósági állásfoglalásokkal. Ezt olvassa el. Gyakorlatilag a munkaviszony leplezésével a cég áthárítja a felelősséget Önre, amit meg is szenved, ezért ezt mielőbb be kell fejezni a saját érdekében. Gyakorlatilag se nem munkavállaló, se nem vállalkozó, így két szék közé esett, és egyikre se lehet "felülni". Egyéni vállalkozást senki ne vállaljon, mert nincs megoldás a kárára. A NAV és az NMH pedig pontosan jól tudja, hogy miért egyéni vállalkozó valaki papíron több más cég alatt.

dószá

Kiss Zoltán FVSZ Elnök,2014.03.16 06:41

A szakszervezet ADÓ száma: 18330838-1-02. Kérlek benneteket az /SZJA/ 1% erre az adószámra fizessétek be. Nagyon sokat költünk a saját kasszánkból, hogy eltudjunk utazni Budapestre A tárgyalásokra a munkavállalókkal. Valamint vidékre tagok tárgyalására és képviseletére.

Előre is köszönjük.

SZJA-1% Felajánlás

CSAK AZ IGAZAT,2014.03.11 21:15

Kollégák! Aktuális az éves személyi jövedelemadó bevallás elkészitése a Nav felé! Ennek keretében és elkészitésekor az éves befizetett adónk/SZJA/ 1%-át ingyenesen felajánlhatjuk az érdekeinket valóban hitelesen, következetesen és kitartóan védő szakmai szakszervezetek-érdekképviseletek/FVSZ,MDDSZ/ számára /is/! Ugyanis abszolut rászolgáltak, aktiv többéves tevékenységükkel és rászorulnak! Kérek minden kollégát és családtagjaikat/ csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez , és segitse a további érdemi munka folytatását! Néhány perces többlet papir-munkával/1% Szja-felajánlás kitöltése/,átlagosan személyenként egy-kétezer forintot,ingyenesen! juttathatunk éves adónkból! S ezuttal biztosra vehetjük,hogy legalább ez az összeg,jó helyre kerül! MDDSZ adószáma:18030033-1-13 FVSZ:Rövidesen...

Vizsga

Kiss Mátyás,2014.03.09 19:24

Köszönöm válaszát!
Még annyit kérdeznék, hogy nekem nincs vagyonőri igazolványom, mert nem dolgoztam benne eddig és nem váltottam ki.
Viszont, ha a jövő folyamán ebben dolgoznák, akkor újra egy komplett vagyonőri tanfolyamot kell végezzek vagy akkor is elég ezt a különbözetit megcsinálni?

Re: Vizsga

FVSZ,2014.03.09 20:28

A kötelező továbbképzést el kell végezni, és a tanúsítvány birtokában lehet kiváltani a vagyonőri igazolványt a jelen szabályozás szerint.

Válasz vizsgára

FVSZ,2014.03.08 19:31

Tisztelt Kiss Mátyás Úr!

A tanúsítvá nyra nem feltétlenül van szükség 2014. 06.01-től, mert a 2012. évi CXX. tv. alapján a munkáltató javaslatára, és annak egyetértésével a rendőrség eltekinthet a tanúsítványtól, így anélkül is lehet tovább dolgozni hivatalosan. Egyébként a rendőrségnek nincs rá kapacitása, hogy 100-150 ezer vagyonőr tanúsítványát ellenőrizgesse. Amikor lejár a vagyonőri igazolvány, akkor viszont a jelenlegi törvény szerint a megújításhoz már kérhetik a tanúsítványt is. De, ha kormányváltás lesz egy hónap múlva, akkor nem maradnak a törvények a mostani formájukban. A bizonyítványt mindenesetre nedobja ki, mert magán-okirat, és akár más területen is elhelyezkedhet vele (pl. tűz- és munkavédelem).

Re: Válasz vizsgára

Kiss Mátyás,2014.03.09 19:23

Köszönöm válaszát!
Még annyit kérdeznék, hogy nekem nincs vagyonőri igazolványom, mert nem dolgoztam benne eddig és nem váltottam ki.
Viszont, ha a jövő folyamán ebben dolgoznák, akkor újra egy komplett vagyonőri tanfolyamot kell végezzek vagy akkor is elég ezt a különbözetit megcsinálni?