Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fórum

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Végleg eltörölni! 2. rész

Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége,2012.03.01 19:11

- Milyen szervnek, szervezetnek lenne lehetősége a piaci anomáliák eredményes kezelésére?
- A magánbiztonsági szakma ágazati szintű együttműködése lenne szükséges, ennek a mechanizmusát azonban részletesen ki kellene dolgozni. Az ezzel kapcsolatos feladatokat csak a magánbiztonsági piac tényleges szereplői – vagyis a munkaadói oldal, ennek szervezetei, valamint a szakszervezetek – tudják megoldani. Annak nem sok értelmét látom, hogy unatkozó nyugdíjas rendvédelmisek által létrehozott egyesületek szóljanak bele a magánbiztonsági piac kérdéseibe, nevetséges dolog, amikor kiáll egy ilyen szervezet egyik vezetője és arról beszél, hogyan kell megszervezni a pénzszállítást. Ezek az emberek akkor álltak legközelebb a pénzszállításhoz, amikor elment mellettük egy értékszállitó autó. Nagyon jól tudjuk, hogy egy magánbiztonsági cég vezetése elsősorban gazdasági, pénzügyi és humán képzettségeket igénylő feladat, és csak ezt követően jelennek meg a szakmai szempontok. A rendőrségtől, rendvédelmi szervektől a magánbiztonságba átigazolók a szakmai szempontoknak lehet, hogy megfelelnek, egy objektum védelmét lehet, hogy meg tudják szervezni, de egy cég vezetésére alkalmatlanok. A tapasztalatok szerint például a rendőrségtől egyre kevesebben érkeznek a magánbiztonságba, vagyonőrnek ma már főleg a fiatalok jönnek. Azok, akik kikerülnek egy iskolából, és nem találnak munkát, a munkaügyi központokban ma már szinte alap, hogy elküldik egy vagyonőri tanfolyamra. Persze nem fogja betegre keresni magát egy ilyen állásban, de azoknak a fiataloknak, akik még a szüleikkel laknak és nem kell saját családot fenntartaniuk, ez egy élhető bevételi forrást jelent.

- A szakszervezet is osztja azokat a véleményeket, amelyek szerint túlkínálat van a vagyonőri piacon?
- Nem az aktív dolgozó vagyonőrből van sok, hanem azokból az emberekből, akiknek vagyonőri képesítése van. Nem biztos az sem, hogy ennyi őrzési területnek kell lenni, vagy azt ennyi emberrel kellene ellátni. Nem osztom azt a véleményt, hogy kétszer annyi vagyonőr dolgozik a piacon, mint kéne. Úgy gondolom, legfeljebb 15-20 százalék lehet a létszámtöbblet. A vállalási árakkal kapcsolatban pedig a valódi probléma ott van, hogy nem a tenderek kiíró mondják azt, hogy 650 forintért köteles egy cég elvállalni a munkát: az árverseny közepette maguk a vagyonvédelmi cégek szorítják le ennyire az árakat. Ezzel kezdtük a beszélgetést…

- Az viszont kivitelezhetetlennek látszik, hogy egy versenypiacon a szereplők (a vagyonvédelmi cégek) kijelentsék: nem ígérnek egymás alá. Igaz, az SZVMSZK-nak van egy ajánlása a vállalási árakra, a magánbiztonsági szolgáltatások minőségi alapú versenyére még valószínűleg várni kell.
- Az SZVMSZK-nak semmilyen jogosítványa nincs arra, hogy a magánbiztonsági piac gazdasági kérdéseivel foglalkozzon. Az ajánlott árat pedig először 1998 januárjában a párbeszédbizottság adott ki, a kamara pedig némileg átfogalmazva, de ezt a modellt vette át. A magánbiztonsági cégek egymás alá licitálása egyébként felveti azt a kérdést is, hogy „nincs túl sok vagyonvédelmi cég a piacon”? Nézzünk néhány külföldi példát: Ausztriában vagy Szlovákiában nincs kétszáz vagyonvédelmi vállalkozás, a nyolcvanmilliós népességszám ellenére Németországban nincs annyi cég, mint Magyarországon. Úgy vélem, hazánkban bőven elegendő lenne kétszáz vagyonvédelmi cég, szemben a mostani mintegy 3,7 ezer vállalkozással.


Végleg eltörölni! 3. rész

Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetsége,2012.03.01 19:10

- Melyek a legnagyobb veszélyforrásai annak, hogy „túl sok az eszkimó” a magánbiztonsági piacon?
- Az ágazatra különösen jellemző például, hogy az alvállalkozói láncolatok alvállalkozói cégeit jellemzően bedöntésre alapítják és bizonyos összegű bírság felhalmozása után egyszerűen megszüntetik. A hivatalos hatósági (munkaügyi és adóhatósági) beszámolók és kimutatások szerint a biztonsági őrök sérelmére elkövetett szabálytalanságok jelentős része súlyos szabályszegésnek minősült. Számos munkaügyi szabálytalanság látható a piacon: a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás, a részmunkaidősök teljes munkaidőben való foglalkoztatása, a garantált bérminimum elmaradása, és még sorolhatnám. Azokban az esetekben, amikor a hatóságoknak a törvényes munkabérek kifizetésének elmaradása miatt kellett fellépni, a szabálysértő cégek azzal védekeztek, hogy nem voltak tisztában a garantált bérminimum kifizetésére vonatkozó előírásokkal.

- A módosított vagyonvédelmi törvény alapján a kamarának vannak bizonyos jogosítványai egy minősítői rendszerrel kapcsolatban.
- A kamarának csak javaslattételi lehetősége van minderre, de a szervezet nem intézkedhet. Mivel a továbbiakban sem látjuk, hogy a kamara mit szeretne csinálni, már bánom, hogy a kötelező kamarai tagság eltörlését indítványoztuk: magát a kamarát kellett volna eltörölni. Jelenleg a magánbiztonsági ipar jelentéktelen cégeinek vezetői a kamara tisztségviselői. Egy néhány fős cégekből álló vezetői testület hogyan gondolja, hogy elkészíti egy több mint négyezer főt foglalkoztató Group 4 minősítését. Megjegyzem, a Group 4 multinacionális cégként világszerte mintegy hatszázezer embert foglalkoztat. Ha minősítésről van szó, erre kizárólag az ágazati párbeszédbizottság lenne jogosult.

- Az ágazati párbeszédbizottság kezdeményezője lehet a piac kitisztításának, de megoldhatja-e, kezelheti-e tartósan az anomáliákat?
- Ahhoz, hogy a piacot valamilyen formában rendezni lehessen, az MBVMSZ-szel közösen 2007 decemberében aláírtunk egy ágazati kollektív szerződést, majd 2008 januárjában egy bértarifa rendszert is elfogadtunk. Az ágazaton belüli káosz, és a fekete-, illetve szürkefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében úgy gondoltuk, hogy a kollektív szerződést ki kellene terjeszteni az egész ágazatra. Erre 2010 tavaszán tettünk kísérletet, azonban a kamara és érdekkörei végül ezt megakadályozták. És ezen a ponton már el kell dönteni, hogy az SZVMSZK az eddigi „tevékenysége” alapján tulajdonképpen micsoda: munkaadói vagy munkavállalói szervezet?

- Mi a szakszervezet álláspontja azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a megbízó cégnek is számonkérhetőnek kellene lennie, ha túlzottan alacsony áron vásárol vagyonvédelmi szolgáltatást?
- Magyarországon a vagyonvédelmi cégek többsége tisztességtelenül foglalkoztatja az embereket. Ha figyelembe vesszük a januártól érvényes bérminimumot és a rárakodó járulékokat akkor a 700-800 forintos vállalási árak nem fedezik azt. Az OMMF egyik nem túl régi jelentése szerint a feketefoglalkoztatás legjellemzőbb módon a vagyonvédelmi piacon van jelen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) pedig szigorúan ellenőriznie kell a piacot. A vagyonvédelmi cégek ugyanis nem csak a munkavállalóval szemben, hanem egymással szemben is tisztességtelenül viselkednek. Az egész ágazatra kiterjesztett kollektív szerződés egyébként ennek is elejét vette volna.

- A párbeszédbizottság tesz még kísérletet a kollektív szerződés elfogadtatására?
- Természetesen, de erre idén már kicsi a lehetőségünk. 2012 év második felében lép hatályba az új Munkatörvénykönyv szabályai és ezen rendelkezéseknek megfelelően újra kell értelmezni a kollektív szerződést, ami új tárgyalásokat követel.

Novák Csaba – Radványi Róbert
FORRÁS: http://biztonsagpiac.hu/vszsz-vegleg-eltorolni


VSZSZ. Nádas Mihály

Hubay János (MDDSZ),2012.03.01 17:03

http://biztonsagpiac.hu/vszsz-vegleg-eltorolni

2060 bicske

kovács lászló,2012.02.09 14:10

Érdeklődnék a garantált minimálbérről ,hogy a cégem havi 108000ft minimálbért akar adni 240 órára.
Kérdésem,hogy a 108000tf garantált minimum bérért hány órát kell dolgozni
ha 24/48ba mint biztonsági őr dolgozom,metr én a törvényt ugy értelmezem,hogy havi 174órára járna a 108000ft bruto+éjszakaipotlék minden 22-06órára.

SIGNÁL Biztosító

Hubay János,2012.02.05 19:10

Tisztelt kollega/kollegina

Tájékoztatjuk, hogy a Magánbiztonsági DolgozókDemokratikus Szakszervezet ( MDDSZ ) minden tagjának, leendő tagjának, pártoló tagjának Élet- és Balesetbiztosítási szolgáltatást nyújt. Lényege, hogy a Szakszervezet az éves biztosítási díjat beépítette a szakszervezeti tagdíjba, pontosabban a Biztosítási díjat a szakszervezet átvállalja.
Kérem, hogy tájékozódjon az MDDSZ honlapján.
www.mddsz.eoldal.hu ( biztosítások) menűpont alatt.

Tisztelettel: Hubay János MDDSZ szakmai alelnök.

KÖZLEMÉNY!

MDDSZ,2011.12.13 19:42

KÖZLEMÉNY!


Tisztelt kolleginák, kollégák! Mivel az elmúlt hetek folyamán nagyon sok kérdés és téves szóbeszéd merült fel a 2012.01.01.–től hatályba lépő Vagyonvédelmi tv.-l kapcsolatban így szeretnék egy pár dolgot tisztázni. Az új Vv. Tv. a munkavállaló szempontjából két dolog van ami FONTOS VÁLTOZÁS! A mindenkit érintő „kötelező kamarai tagság” eltörlése, ami nem vagylagos! hanem törvényi szinten nem lehet kötelezővé tenni, illetve a kamarai tagsági igazolvány léte.
NEM LEHET EGY ÁLLÁS BETÖLTÉSÉNEK A FELTÉTELE!

Ha valaki ilyen kifogással találkozik, akkor keresse meg a szakszervezet területi szervezetét és jelentse ott, mert ez sérti az esélyegyenlőség alapelvét, tehát bűncselekmény! A volt és a mostani kamarai tisztségviselők előszeretettel állítanak valótlan dolgokat ezzel kapcsolatban, mert féltik a kis + jövedelmüket+ területi befolyásukat, ez alatt azt értem, hogy a tv. úgy rendelkezik, hogyha területi lebontásban nincs meg a minimum 200 fő tagsági állomány, akkor nem alakulhat meg a területi kamara, hanem az a rész az országos kamara alá fog tartozni. Ha az oktatásra hivatkoznak, akkor tudni kell, hogy a kamarának az új tv. sem ad jogszabályi lehetőséget az oktatásra, csak azt határozza meg, hogy az egyébként is erre jogszabályi feltételekkel rendelkező kamarai tisztségviselő a vizsgáztatásban részt vehet, nem rendelhet el KÖTELEZŐ JELLEGEL továbbképzést általánosságában. A kamarai alapszabály, amit 2012. 03 31. –ig kell újra írniuk, csak az önként vállalt kamarai tagokra róhat ki „kötelezettségeket” a nem kamarai tagokra ezek a szabályok nem érvényesek.
A másik fontos változás az alvállalkozói szabályok megváltozása! Ez a következő képen módosul : a fővállalkozó a MEGBÍZÓ ÍRÁSOS ENGEDÉLYÉVEL csak egyetlen egy alvállalkozóval köthet teljesítési szerződést, ennek a teljesítés helyén is meg kell jelennie, tehát a szerződésnek a szolgálati helyen is ott kell lennie, nem lehet olyan érvekkel élni, hogy a „kisfőnök most vitte be a központba” mert ennek súlyos következményei lehetnek. Ha azt mondják, hogy valaki legyen egyéni vállalkozó mert csak abban az esetben hajlandóak foglakoztatni, akkor azt a tanácsot tudom adni mindenkinek, hogy ne menjen bele egy ilyen kihívásba, mert a vállalási ár az egyéni vállalkozóknál ugyanannyi mint a fővállalkozónál és azt nem adják meg senkinek. Az adóterhek a járulék terhek ugyanúgy érintik az egyéni vállalkozókat, mint minden egyéb vállalkozást. Csak javasolni tudom ezeket, de több éves tapasztalatom azt mutatja, hogy ilyen esetekben mindig a tájékozatlan „munkavállaló jár rosszul és ráadásul még a szakszervezet sem tud segíteni, hiszen nem munkavállalóról szól a dolog hanem vállalkozásról ami nem munkaügyi, hanem polgárjogi ügy. Minden kollégát arra kérek, hogy gondolkodjon el a leírtakon mielőtt bármiként is dönt.


2011-12-13 MDDSZ országos elnöksége nevében
Sipos Endre országos elnök.
Hubay János országos szakmai alelnök

Re: KÖZLEMÉNY!

Kókai István,2011.12.29 16:53

Én ma kaptam meg az új szerződést. A ,,régi,, cég természetesen megszűnt. Az új szerződésben van annyi el nem fogadható rész, hogy nem tudom mit csináljak. Pld: ,,A munkavállaló korábbi munkahelyén-amennyiben munkaviszonya próbaidő alatt azonnali hatályú megszüntetéssel vagy a munkáltató működésével összefüggő okra alapozott munkáltatói rendes felmondással szűnt meg- munkaviszonya megszűnésétől számított hat hónapon belül újabb munkaviszonyt nem létesíthet,, !
Vagy: ,,Az elvégzendő munkára vonatkozó alkalmazási feltételek: kamarai tagság, adott esetben fegyverviselési engedély,,!
És ami a legszebb hogy kölcsön adnak egy másik cégnek !
Utálok már ebben az országban élni !!

Re: Re: KÖZLEMÉNY!

elnök,2012.01.08 11:17

Ha szakszervezeti tag vagy akkor tudunk segíteni.

Re: Re: KÖZLEMÉNY!

elnök,2012.01.08 11:19

Tisztelt Kókai Úr!

Ha szakszervezeti tag vagy akkor tudunk segíteni.