Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fórum

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz

FVSZ,2013.02.03 10:07

Tisztelt Kovács Béla Úr!
Az objektumőrzési munka az vagyonvédelmi tevékenység, amihez kell a vagyonőri igazolvány. Az igazolvány kiváltásához kell a vagyonőri bizonyítvány is. Az igazolvány kiváltásához kell az erkölcsi bizonyítvány, és most már el kell végezni egy kötelező továbbképzést is külön. Mind ezek birtokában lehet csak objektumőrzési munkát vállalni hivatalosan.
Felhívom a figyelmét, hogy a 240 óra munkára 2013-tól már nettó 74.670, azaz bruttó 114.000 Ft-ot kell, hogy adjon a munkáltató, amennyiben a 24 órás szolgálata alatt van lehetősége aktív egybefüggő megszakítás nélküli 8 óra pihenésre (alvásra) egy külön pihenő helységben. Ha ez ne mvalósúl meg, akkor a bérminimumnál sokkal több munkabér jár Önnek! (pl. bérpótlékok). A kötelező legkisebb órabér nettó 545, bruttó 655 Ft, aemlybe nincsbenne semilyen pótlék, vagy szabadság. Ez a személyi alap órabér 174 órára havonta. A 174 óra felett 50%-os túlórapótlék, valamint 30%-os műszakpótlék jár az este 18:00-06:00 közötti időszakra, ha nincs lehetőség 8 óra pihenésre.

Győr

Kovács Béla,2013.02.02 15:26

Tisztelt FVSZ!
A munkáltatóm objektumőrként alkalmaz havi 240 órában 68000 Ft-ért. Azt szeretném megtudni hogy az objektum őri tevékenységhez szükséges-e személy és vagyonőri igazolvány, vagy 8 általános végzettséggel is alkalmazhatják az embert?

Budapest

csősz lászló,2013.01.28 16:36

Válasz

FVSZ,2013.01.25 21:58

Tisztelt Rex!
Az, hogy a panasztétele miatt elbocstották, azzal az alapvető emberi jogai sérültek, mivel panaszt bárki, bárhol tehet. Ez benne van az Alaptörvényben is (IX Cikk).
(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

Emellett a vélemény nyilvánítása miatt is érte hátrányos intézkedés, vagyis diszkrimináció.
2003. évi CXXV. törvény:
8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt politikai vagy más véleménye. (J)
Ennek kivizsgálását az Egyenlő Bánásmód Hatóság folytatja le.

Emellett életveszélyes megfenyegetésnek minősül az, ha a főnöke agresszívan azzal jön, hogy a fején széttöri a széket.
1978. évi IV. törvény: A szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények
Kényszerítés
174. § Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, amennyiben más bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A fenyegetéssel kapcsolatban a területileg illetékes Rendőrkapitánysághoz fordulhat.

A színlelt szerződéssel való foglalkoztatás ügyében, pedig a területileg illetékes Munkaügyi Felügyelőséghez, és a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz fordulhat.

Nem célszerű a munkaadó tudtára adni, amit tenni készül, mert abból nem sok jó sülhet ki. Célszerűbb inkább felvennie a kapcsolatot a hatóságokkal, vagy a jogi képviselőjével (pl. ügyvéd, szakszervezet), hogy azok intézkedjenek. Egy hivatalos szervnek nagyobb a tekintélye, mint egy "magányos farkasnak".
Ha belép a szakszervezetünkbe, akkor mi eljárunk Ön helyett. Felvesszük a kapcsolatot a munkáltatójval, és megpróbáljuk békés úton peren kívül megoldani a helyzetet.
Amennyiben érdekli a segítségünk, akkor keressen fel minket hivatalosan is.

Re: Válasz

rex,2013.01.26 12:18

köszönöm a választ, megfontolom a leírtakat, és a belépést.

Válasz

FVSZ,2013.01.25 20:11

Tisztelt "Nick"!

A G4S-nek van saját belső szakszervezete, amelynek elérhetősége a következő:
Cím: 1139 Budapest, Rozsnyai u. 21-25.
Telefon(ok): 06-1/237-3299, 06-20/957-8640.
Fax: 06-1/431-2990.
E-mail: szakszervezet@hu.g4s

Szakszervezet lévén belső kollektív szerződés van érvényben a saját alkalmazottak részére a cégnél. Javaslom, hogy elsőkörben keresse meg Nádas Mihály Elnök Urat, aki választ tud adni Önnek, és szükség esetén azonnal kivizsgálja a panaszát. Bár utóbbi esetben ez csak akkor lehetséges, ha tagja a szakszervezetüknek.
Arról senki se fog tudni, hogy ezt megkérdezi, és semmilyen hátránya nem lesz belőle.

Győr

rex,2013.01.25 19:09

Én egy üzletben vagyok vagyonőr. A gondom az, hogy december elején a cégem megigérte hogy felemeli az órabéremet, amit januárban nem kaptam meg. miután ezvégett panaszt tettem náluk, a fönök azonnali hatállyal kirugott, még aznap, egy órával a bolt zárása előtt odaküldött egy embert leváltani, aki közölte hogy tünjek el innen.Másnap az irodájába mentem ahol amikor mondtam neki, hogy az NAV-nak jelentem hogy a fizetés szinlelt szerződésben megállapitott részét boritékban adják át, amit a pénz kivétele után vissza kell adni nekik. Erre megfenyegetett, hogy a széket amin ülök széttöri a fejemen, hogy én kisgyerek vagyok hozzájuk képest, meg hogy ez több százezer forinba kerül nekem, az esetnek tanúja volt a titkárnője , aki még csititotta is. Hozzáteszem állandóan változtatják a nevüket, közük volt a tatabányai milliárdos adócsalásnak is. A kérdésem az lenne mit lehetne ez ügyben tenni?

g4s

nick,2013.01.25 11:15

G4S-nél 24/48 telephely őrzés 24-ben nem pihenhetsz egy percet sem, éjszakai járőr esőbe sárba hóba, bruttó 519 órabér... Nem értem, hogy miért van ekkora törvénytelenség ebben a szakmában!!

Kiegészítés

FVSZ,2013.01.23 05:46

2013-ban már nettó 545, azaz bruttó 665 Ft a kötelező legkisebb órabér a vagyonőröknek és biztonsági őröknek. Havi 174 órán felül 50%-os túlóra pótlék illet meg, és ete 18 és reggel 06 óra között meg 30%-os műszak pótlék is jár.
Ezeket utólag is lehet követelni a munkáltatótól, ha önként nem akarja kifizetni (+ éves szabadság pénz)

Pécs

Róbert,2013.01.06 10:24

Idén kötelező lesz minden biztonságiőrnek vizsgát tennie,mert jövőre csak úgy dolgozhat.
Hogyan követelhetnek ilyet tőlünk,amikor már egyszer mindannyian levizsgáztunk?
Ennyi erővel az érettségi vizsgát is tegyük le majd újra x évenként?

Ennyi erővel ezt az újravizsgáztatást szinte minden szakmára ki lehetne terjeszteni...és ahogy írtam az előbb az érettségire is!

Mit tehetnénk a kötelező újravizsgáztatás ellen?

Aláírásgyűjtés vagy alkotmánybírósághoz fordulni?

Re: Pécs

István Egerből,2013.01.22 20:52

Az én engedélyem még 3 évig érvényes ! Az egyik kollégám alig 3 hónapja kapta meg 5 évre ! Mi az hogy nem dolgozhatunk ?????

KÖZLEMÉNY: A KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉSRŐL

FVSZ,2013.01.18 18:14

A közelmúltban napvilágot látott egy új jogszabály (68/2012 (XII. 14.) BM rendelet (a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról), ami nagy vihart kavart az ágazatban. A jelenlegi nagyon nehéz helyzetben erős terheket jelent, ha tényleg csak a továbbképzést követően lehet majd vagyonőri igazolványt kiváltani, mind a cégeknek, mind a munkavállalóknak. Gyakorlatilag ilyen más foglalkoztatási ágazatokban, és más szakmákban nem létezik, csak a vagyonvédelemben. Közel 15 ezer Ft-ba kerülne maga a képzés, amit a munkavállalónak kell finanszíroznia (a 300-400 Ft-os órabérekből), és a 40 órás oktatási idő miatt még további 30 ezer Ft-tól esik el a vagyonőr. Ez kb. 40-50 ezer Ft-ot jelent kiesésként! A cégnek pedig meg kell oldania a helyettesítést, ami szintén kiadásokkal jár (szabadságpénz, új munkaerő munkabére és a járulékok, betanítás, formaruha költségek, stb.).

A kötelező továbbképzés jelen formában betarthatatlan, amikor megélni se tudnak az emberek, és nyomorognak, éheznek, fáznak. Annyira rossz a megélhetés, hogy senki se fog tudni csak úgy 40-50.000 Ft körüli összeget kidobni az ablakon, hogy aztán utána is éhbérért robotoljon kiszolgáltatott körülmények között. Újabban pedig a munkavállalókat akarják megbüntetni, ha nem végzik el a kötelező továbbképzést, és az őket alkalmazó biztonsági cégeket is. Utóbbi esetben feltehetőleg majd megint csak a fantom alvállalkozókat, és a fantom munkaerő kölcsönzőket fogják majd megbüntetni, amelyeket nem lehet majd elérni, és a bírság sem kerül behajtásra. Ugyanis azok nem a bejelentett bankszámlákon mozgatják a pénzüket.

Egyébként az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. Cikkének (1) bekezdése szerint mindenkinek joga van az oktatáshoz, valamint a szakképzésben és a továbbképzésben való részvételhez.
A (2) bekezdés értelmében: EZ A JOG MAGÁBAN FOGLALJA A KÖTELEZŐ OKTATÁSBAN VALÓ INGYENES RÉSZVÉTEL LEHETŐSÉGÉT!!!

A törvényértelmében nem szabhatnak meg semmilyen képzési és vizsgázási díjat a munkavállalók terhére!

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 23. cikkének 1. pontja szerint minden személynek joga van a munkához, a munka szabad megválasztásához, a méltányos és kielégítő munkafeltételekhez, és a munkanélküliség elleni védelemhez!

Annak biztosítására, hogy ne legyen megkülönböztetés az eljárásban, a szakmai vizsgát a munkakör tényleges követelményeire kellene korlátozni, és nem a foglalkozás megtartását, vagy annak megszüntetését kellene szolgálnia, ezért célszerű lenne, hogy a továbbképzés csak a munkakörök, azaz a konkrét őrzési ágazatok követelményeihez kapcsolódjanak.

Érdemes még megemlíteni a munkavállalók alapvető szociális jogairól szóló Közösségi Chartát is, mely kijelenti, hogy a belső piac kiteljesítésének az Európai Közösség munkavállalói szociális helyzetének javulásához kell vezetnie, különösen az élet és munkakörülmények, a munkahelyi egészség és biztonság, a szociális védelem, AZ OKTATÁS, valamint A KÉPZÉS tekintetében!

A Charta Első Címének 15. pontja alapján az Európai Közösség minden munkavállalójának joga van a megfelelő szakképzéshez, valamint ahhoz, hogy az így szerzett tudás révén anyagi előnyre tegyen szert a munkája során. Azzal, hogy több tízezer Ft-tól elesik minden vagyonőr, azzal a saját, és a családjuk megélhetése kerül veszélybe, így nem, hogy anyagi előnyre nem tesznek szert a munkavállalók, hanem inkább méltánytalan anyagi hátrány éri őket a költségek és a jövedelmek kiesésétől.

Ez nem társadalmi igazságosság!

Az Alaptörvény Nemzeti Hitvallása szerint az állam kötelességének érzi a szegények megsegítését, de a kötelező továbbképzéssel, amit a munkavállalóknak kell fizetnie azzal, pont az ellenkezőjét teszi.

Magyarország Alaptörvényének XI. cikk (2) bekezdése szerint kötelező oktatás csak az alapfokú képzés lehet, ami ingyenes mindenki számára. A többi képzés esetén, pedig az állam hozzájárul ahhoz, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen mindenféle más képzés (anyagi támogatással).

Re: KÖZLEMÉNY: A KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉSRŐL

István Egerből,2013.01.22 20:47

A kötelező továbbképzés 16 óra és utána lehet vizsgázni . Tanfolyam + vizsga 12 000 frt !
De , mivel a kamaránál kell jelentkezni én 100% biztos vagyok hogy szinte senkinek nem fog sikerülni a vizsga! Ez egy újabb pénzlenyúlás !!
MENNYI BŐRT AKARNAK MÉG LENYÚZNI RÓLUNK ????? És miből ???? Abból a kevesebb mint 80 000 -ből amit össze gájázunk ?????? KI KELL MENNI AZ UTCÁRA !!!!! Vagyunk több mint 120 000 -ren !!!

Válasz

FVSZ,2013.01.18 16:22

Tisztelt Bagi János Úr!
Ha papíron kivette az éves fizetett szabadságát, de a gyakorlatban nem, akkor az okirathamisítás gyanúját veti fel. A mindenkori garantált bérminimum bruttó 114.000 Ft havi 174 órára (nettó 545, bruttó 655 Ft óránként). Ha este 18 és reggel 06 óra között dolgozik, akkor 30%-os műszakpótlék, és 174 órán felül pedig 50%-os túlóra pótlék jár.
A szabadság mértéke életkor függő.
116. § Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
117. § (1) A munkavállalónak
a) huszonötödik életévétől egy,
b) huszonnyolcadik életévétől kettő,
c) harmincegyedik életévétől három,
d) harmincharmadik életévétől négy,
e) harmincötödik életévétől öt,
f) harminchetedik életévétől hat,
g) harminckilencedik életévétől hét,
h) negyvenegyedik életévétől nyolc,
i) negyvenharmadik életévétől kilenc,
j) negyvenötödik életévétől tíz munkanap pótszabadság jár

A kérdésére a válasz, hogy nincsen jól az Ön által felvázolt helyzet, mert alapból nem a minimálbér jár a vagyonőröknek, főleg nem 240 órára.
Felhívom a figyelmét, hogy 240 órára is kizárólag akkor jár csak a bérminimum pótlékok nélkül, ha a teljes munkaidő (általában 24 órás szolgálat) egy harmadában (azaz 8 órán keresztül) megszakítás nélkül tud pihenni (aludni) a munkavállaló egy az erre a célra kialakított helységben.
Tehát ez is csak úgy valósúlhat meg, ha legalább 2 fő vagyonőr teljesíti a szolgálatot egy helyen, vagy valaki leváltja a másikat, hogy az pihenhessen. Ha ez nem valósúl meg, akkor bérpótlék köteles.
Ha gondolja, akkor lépjen be a szakszervezetbe, és segítünk. Vagy Ön is megteheti a bejelentést a Munkaügyi Felügyeletnél, az Adó Hivatalnál, és a Rendőrségnél. Az elmaradt járandóságokat a Munkaügyi Bíróságon 3 évre visszamenőleg tudja követelni. Ennek érdekében fényképezzen le, vagy fénymásoljon le minden egyes őrszolgálati-, munkaügyi-, és adóügyi dokumentumot bizonyítékként!

Re: Válasz

Bagi János,2013.01.18 18:59

Köszönöm válaszát!!én reggel 7-től,másnap reggel 7-ig dolgozom,és egymagam vagyok a telepen,így 24 óra és nincs az Ön által említett váltásom aki 8 órára letudna váltani pihenőre.Így mennyi lenne a munkabérem megközelítően ha nem is az a 68000?Ha megbeszélésre kerülne a sor mit kérhetnék a főnökömtől,mi az ami járna így?válaszát köszönöm!

Re: Re: Válasz

FVSZ,2013.01.18 20:46

Ha most így oda állít elé, hogy fizesse ki az elmaradt járandóságait, akkor nem tartom valószínűnek, hogy ezt meg is teszi. Akár el is bocsáthatja, persze, ha nem akarja önként kifizetni, akkor ott van a megyei Munkaügyi Bíróság.
Átlagosan kb. 40-50 ezer Ft-okkal kapnak kevesebbet a vagyonőrök, de ez függ az órabér mértékétől, és a ledolgozott óráktól is. Minél kevesebb az órabér, és minél többet dolgozik valaki, annál több a havi kára, és erre rá jönnek még a pótlékok, és az éves szabadság. Ha volt valamilyen levonás a munkabérből, akkor még az is.
Az biztos, hogy sokkal több járna Önnek, mint, amit most kap.
Készítsen valamilyen másolatot az őrnaplókról (esemény naplókról), jelenléti ívekről, munkaidő beosztásokról, őrutasításokról, egyéb dokumentumokról a munkahelyen.
Amennyiben hivatalosan is hozzánk fordul a panaszával, akkor kérheti, hogy az adatait zártan kezeljük, és úgy próbálunk megegyezni a munkáltatjával, hogy az ne tudja meg, hogy ki a panaszos. Egyébként meg a törvény tiltja a szakszervezeti hovatartozás miatti hátrányos megkülönböztetést. Diszkrimináció esetén meg nem azt nézik a hatóságok, hogy mely céghez tartozik papíron, hanem azt, hogy ki és milyen hátrányos intézkedést tett. Tehát, ha nem kéri az adatainak zárt kezelését, és a munkáltató azért bocsátja el, mert szakszervezeti tag, és ki mer állni a jogaiért, akkor a jogellenes elbocsátásért követelhet 12 havi távolléti díjat is.
Egyébként meg tehet névtelen bejelentést is az illetékes hatóságok felé, ha tud szolgálni nekik bőséges információkkal, címekkel, személyek neveivel, elérhetőségeivel, a munkabérek kifizetéseinek körülményeiről (pl. hol, kitől, mikor, mennyit), stb.

5746 Kunágota,Jókai u.75

Bagi János,2013.01.18 08:17

Őrként dolgozom,nettó 68000ft-ért,havi 240 órát,bérpapírt már rég láttam,a szabadságom elszokott fogyni,de egy napot se vettem ki belőle és ki sincs fizetve,jól van ez így?Mennyi járna nekem illetve milyen járulékok illetnének engem?Válaszát köszönöm.

Válasz

FVSZ,2013.01.14 07:53

Kedves Attila!
Mint Ön is utalt rá a vagyonvédelmi cégek nem a törvények betartásáról híresek a munkavállalók foglalkoztatását illetően. És sajnos a mi tapasztalataink is azok, hogy érdemi együtt működésk nincsenek, csak látszat együtt működések. Egyébként meg az összes fővállalkozó az alvállalkozóira és a munkaerő kölcsönzőira mutogat, hogy azokhoz forduljunk, a egyezkedni akarunk, mert azokhoz tartoznak jogilag a munkavállalók.
Van lehetőség arra, hogy a munkavállaló, aki érvényes tagsággal rendelkezik nálunk, az kérje, hogy a kilétét zártan keeljük, ez esetben nem adjuk ki a nevét, vagy bármilyen azonosításra alkalmas adatot róla, és megpróbálunk így megegyezni. Ha nem megy (mert általában nem szokott), akkor kérhetünk hatósági ellenőrzéseket is, de itt kiemelten fontos, hogy az, aki panasszl fordult hozzánk, az aa valós információkról tájékoztassa az ellenőröket, és a valóságnak megfelelően nyilatkozzon. A munkahelyen lévő összes őrszolgálati dokumentumot is meg kell mutatni, és minden lényeges valós információt megadni. Ezt mi is kérjük, ha valaki panasszal fordul hozzánk, hogy információkat, és az őrszolgálati dokumentumokat lefotózva, vagy lefénymásolva juttaassa el hozzánk, mert azok bizonyítékok a cég ellen. Ha meg jogtalanul elbocsátják a munkavállalót, akkor szintén jól jöhetnek azok a papírok, és 3 évre visszamenőleg lehet követelni a tényleges és a törvényes órabér közötti különbözetet, az éeves fizetett szabadságot, a bérpótlékokat, a jogtalan levonogatásokat, és a jogellenes elbocsátásért járó 12 havi távolléti díjat is, amelyek nagyrészt a ledolgozott óráktól függenek.
Általában letudják a cégek a problémát egy egyszerű alválalkozás vagy munkaerő kölcsönző cserével, és arra ivatkoznak, hogy megszűnt a céggel a szerződés ezért nem dolgozhat tovább a vagyonőr, de ilyenkor egyértelmű a diszkrimináció, amit komolyan büntetnek a hatóságok.
A törvénytelen foglalkoztatás ellen egyesek fellépnek, míg mások belenyugszanak. Viszont volt már rá példa, hogy a hatósági elenőrzéseket követően megadta megát az érintett biztonsági cég, de volt olyan, amelyik csak a bírósági idézést követően lett érdemben együtt működő.
Ha gondolja, akkor keressen meg minket hivatalosan is, és, ha részletes panasz leírást ad, valamint az őrszolgálati és munkaügyi-adóügyi dokumentumok másolatát, vagy fotóját is elküldi, akkor megbeszélhetjük, hogy az adatai zárt kezelése mellett megpróbálunk segíteni.

Tisztelt FVSZ!

Attila,2013.01.12 20:34

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a honlapjukon azt olvastam, hogy ha megindíttat önökkel valaki egy cég elleni vizsgálatot, akkor minden esetben először békésen próbálnak megegyezni velük?
Ezt azért is kérdem, mert a munkaadó ha rábólint mondjuk mindenre, és utána még alkalmaz egy hónapig, majd elküldenek, abban az esetben nem járok túl jól.
A másik kérdésem, hogy mennyire szoktak a cégek kiegyezni a szakszervezettel, vagyis mi szokott lenni a végkifejlet?
A cégem szinte egy előírást sem tart be, és még fenyegetőznek is, ráadásul visszaélnek azzal, hogy nem olyan egyszerű munkát találni.
A cég akiről szó van, a Bross Security Zrt.

Várom válaszát.

Válasz eger

FVSZ,2012.12.30 16:34

Kedves Ro77er!
A 24 órás szolgálat után általában 48 óra pihenő jár, ha készenléti jellegű a munkakör. Ha nem, akkor 72 óra járna. A készenléti jellegű munkakör azt jelenti, hogy a teléjes munkaidő (24 óra alatt) 8 órát tudsz megszakítás nélkül nyugodtan pihenni. Akkor nem jár a bérpótlék, ha ez a pihenő idő meg van. Ha nem lehet pihenni egybe 8 órát, akkor bérpótlék köteles. A 24 órás szolgálat esetén semmi képpen se lehet 12 óra múlva újra munkába állítani.
A személyi alap órabér 2012-ben nettó 515 Ft, bruttó 620 Ft. Ez 2013-ban bruttó 655 Ft, nettó 545 Ft lesz óránként. Ez a törvényes órabér mértéke. Havi 174 óra felett pedig 50%-os túlórapótlékot kell fizetni, és jár egy szabadnap is (vagy 100% a pótlék szabadnap nélkül), éjszakára meg 30%-ot. A megengedett havi munkaidő túlórával 240 óra összesen.
A formaruhának az árát nem vonhatják le, mert az sikkasztásnak minősül, ha önkényesen levonogatnak a fizetésből. Az utazási költség megtérítése esetén, ha Pest megyében laksz, akkor a Budapest közigazgatási határán kívüli költség 80%-át meg kell téríteni. Javaslom, hogy a számlákat arról tedd el, mert jól jöhet a bíróságon. Célszerű mindíg lefotózni, vagy lefénymásolni az összes őrszolgálati dokumentumot, ami bizonyíték lehet a bíróságon, mert ott utólag lehet követelni az elmaradt pótlékokat, szabadság pénzbeni megváltását, és az órabér különbözetet. A formaruha árának levonásával kapcsolatban a fizetésből, meg azt tudom javasolni, hogy a területi Rendőrkapitányságon sikkasztás gyanúja miatt tedd meg az állampolgári bejelentést. Ha tanúskodsz, és bizonyítható, akkor a cég engedélyét is bevonhatják.
Ha gondolod, akkor hívj fel telefonon, vagy írj egy részletes panaszt az fvsz@freemail.hu e-mail címre. A munkaadóval szemben viszont csak érvényes tagság esetén tudunk eljárni, ill., képviselni.